Πρωτοβουλία Αινείας

Η “Πρωτοβουλία Αινείας” δραστηριοποιείται στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφυγικών κειμηλίων. Ο Αινείας, ήρωας της Ιλιάδας και άλλων σημαντικών έργων (Αινειάδα κ.α.), κατά την Έξοδό του από την Τροία, διασώζει τις εικόνες των θεών του και τον πατέρα του κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό των εχθρών. Έκτοτε πολλοί «Αινείες» της Ιστορίας, κατά τον κρίσιμο χρόνο του αποχωρισμού από την γενέθλια γη, κράτησαν στις πλάτες του όση ιστορία αυτές βαστούσαν να μεταφέρουν, δηλαδή τα πατρογονικά κειμήλιά τους.

Στόχος της Πρωτοβουλίας Αινείας είναι να βοηθήσει τους παραπάνω κατόχους κειμηλίων να συμμετάσχουν στην πολιτιστική διαχείριση της νεότερης υλικής προσφυγικής κληρονομιάς. Μέσα από δράσεις επιδιώκεται η ενημέρωση για τους τρόπους ορθής διαχείρισης και τεκμηρίωσης, αλλά κυρίως η κοινωνική ορατότητα των οικογενειακών ιστοριών που συνοδεύουν τα αντικείμενα.

Επιπλέον, επιδιώκεται η δημιουργία ψηφιακού αρχείου ώστε να διασωθεί η πληροφορία των αντικειμένων που θα καταγραφούν, αλλά και το ίδιο το αντικείμενο. Απώτερος σκοπός είναι να λειτουργήσει η Πρωτοβουλία ως ένα Δίκτυο το οποίο θα ενημερώνει, θα βοηθά και θα μεσολαβεί, χτίζοντας δίκτυα μεταξύ των ιδιοκτητών, των μουσείων, των θεσμών και της κοινωνία.

Εργαστήρια Αινεία

Σεμινάρια που απευθύνονται σε κατόχους οικογενειακών προσφυγικών κειμηλίων.

Στόχος: Ανάδειξη των οικογενειακών κειμηλίων και των οικογενειακών ιστοριών και ένταξή τους στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας αφήγησης σχετικά με την προσφυγική ιστορία.

Στο συμμετοχικό εργαστήριο δίδονται βασικές πληροφορίες για τα προσφυγικά κειμήλια, το ιστορικό/κοινωνικό πλαίσιό τους και γενικές πληροφορίες διατήρησης. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των κειμηλίων με επικεφαλής τον κάθε ειδικό καλούνται να εφαρμόσουν απλά βήματα σε μια συμμετοχική διαδικασία, όπως καταγραφή του κειμηλίου στην ειδική καρτέλα καταγραφής, τεκμηρίωση της ιστορικής πληροφορίας, της κατάστασης διατήρησής του, αλλά και διατύπωση προτάσεων διατήρησης και παρουσίασης στο πλαίσιο πιθανής μελλοντικής έκθεσης.

Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες ή και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Ευδοξία Καλπατσινίδου/Evdoxia Kalpatsinidou

  • Attoney – at – Law/Archaeologist
  • MSc Cultural Organisations Management
  • MA Museology – Cultural Management
  • e-mail: evekal@hotmail.gr
  • Τηλ. Επικοινωνίας: 6940175630

Πολιτιστική Κληρονομιά | Thessaloniki Brand

217205095_594784454839930_4852225263968962776_n
213078030_2971564653163171_6426741307284549683_n