You are currently viewing Δηλώσεις του κυρίου Λευτέρη Καλλινικίδη, Προέδρου της Μη Κυβερνητικής και Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Thessaloniki Brand κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 25/5 στο Ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Δηλώσεις του κυρίου Λευτέρη Καλλινικίδη, Προέδρου της Μη Κυβερνητικής και Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Thessaloniki Brand κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 25/5 στο Ξενοδοχείο Mediterranean Palace.

Κυρίες και κύριοι,

Αφού σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στη πρόκληση μας, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επίσημα την διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Δημιουργικής Γαστρονομίας με την ονομασία “The Taste” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, την Πρόεδρο του οποίου κα Μαίρη Ζηλεμένου ευχαριστώ δημοσίως. Αιτήματα υποστήριξης έχουν υποβληθεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέγας υποστηρικτής του φεστιβάλ η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια μοναδική εμπειρία γεύσεων και πολιτισμού, που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στην Α’ προβλήτα , από την Παρασκευή 3 Ιουνίου έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 θα παρουσιάσουμε νέες και παραδοσιακές συνταγές, πρωτοποριακά νέα υλικά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία γύρω από τις διατροφικές τάσεις της εποχής, με γνώμονα τις παραδοσιακές συνταγές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στοιχεία που περιέχει ο φάκελος του Δήμου για την διάκριση της πόλης ως «Πρώτη Γαστρονομική πόλη» της Unesco και δράττομαι της ευκαιρίας εδώ να δώσω συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι΄αυτή την σπουδαία διάκριση.

Στο Festival θα συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις , εμπορικοί κολοσσοί των τροφίμων, ποτών και καφέ.

Επίσης θα υπάρχουν πλούσιες μουσικές εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο μέγιστος κρητικός καλλιτέχνης Μανώλης Κονταρός, διάφορα τοπικά σχήματα και πολλοί djs, ενώ θα διεξαχθούν σεμινάρια από κορυφαίους σεφ και διατροφολόγους, εκδηλώσεις με μαγειρική και πολλές ακόμη εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν το κοινό, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας The Bar Institute και υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του κορυφαίου εξειδικευμένου συμβούλου εστίασης και ξενοδοχείων κυρίου Ντίνου Νικολάου.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ορισμένες μόνο θεματικές των work shops:

Επενδύοντας στην επαγγελματική εκπαίδευση , ανάπτυξη επιμόρφωση των νέων και των επαγγελματιών στον χώρο του επισιτισμού –τουρισμού, Εξειδίκευση σε επαγγελματικά παιδία αιχμής ,Συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση ,Εστιάζοντας σε ικανοποιημένους πελάτες, Αξιοποίηση επιχορηγήσεων και άλλων πόρων κλπ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως μετά από 10 χρόνια μεγάλης επιτυχίας στην Αθήνα ο Μίνι Τουριστικός Μαραθώνιος << Με τον Δίσκο στο χέρι….>> έρχεται επιτέλους και στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, που τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα διεξαχθεί τη Κυριακή 5 Ιουνίου, 11.00 π.μ., θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο και θα τελειώσει στο χώρο του Φεστιβάλ.

Εδώ καλούμε για τη συμμετοχή τους επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης / διασκέδασης (cafe-bar-club-hotels) και σωματεία εργαζομένων. Ήδη η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος εστιατόρων, καφέ-μπαρ δήλωσαν τη στήριξη τους και θα συμμετέχουν. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με υψηλές προδιαγραφές, μέσα στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ευελπιστούμε όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα έτσι και εδώ, να έρθει πλήθος κοινού αλλά και συμμετέχοντες να αγκαλιάσουν το γεγονός.

Ο μίνι μαραθώνιος που είναι πλέον θεσμός αλλά και το φεστιβάλ που θα γίνει θεσμός, συντελούν και τα δύο μαζί:

-στην προβολή της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός σε πανελλαδικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο

-στην προβολή όλων των φορέων και επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στις δύο αυτές εκδηλώσεις

– Στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού

Και άρα τέτοιου είδους προσπάθειες είναι σημαντικές και αξίζουν να στηριχθούν.

Δύο λόγια για τον μαραθώνιο επίσης:

Κάθε διαγωνιζόμενος, κρατά στο χέρι ένα δίσκο που θα περιέχει 1 μπουκάλι και 4 ποτήρια.

Θα πρέπει να διανύσει απόσταση μια τροχιά, περίπου 1,000 μέτρων όπου θα γίνει και η λήξη του διαγωνισμού.

Οι τρείς πρώτοι με τις λιγότερες απώλειες στον δίσκο τους κερδίζουν..

Αυτονόητο είναι πως για όλα αυτά οι επισκέπτες δεν θα πληρώσουν απολύτως τίποτα για είσοδο, θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους.

Αξίζει επίσης να σημειώσω, πως μέρος των εσόδων θα διατεθούν στη νέα πανελλήνια κοινωνική δράση “ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ” την οποία παρακαλώ θερμά όλους σας να την στηρίξετε όσο περισσότερο μπορείτε γιατί έρχεται να αλλάξει δεδομένα και να αποτελέσει μια άμεση παρέμβαση, άμεση λύση σε ουσιαστικά ζητήματα στους πονεμένους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν τη Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ενώ έχουν προσκληθεί και θα είναι παρόντες πολλοί επίσημοι φορείς της πόλης και όχι μόνο.

Θέλω να σταθώ στο εξής: Το Φεστιβάλ αυτό αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει για την Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα, με ειδική ζώνη αφιερωμένη στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν είναι διαφήμιση της πόλης;

Οι συνεργάτες μου ήδη επικοινώνησαν με όλα τα γραφεία ταξιδίων της Βορείου Ελλάδος για το Φεστιβάλ και θα δούμε εκδρομικά λεωφορεία να έρχονται.

Όλα αυτά μαζί, οι ενέργειες, το φεστιβάλ, ο μαραθώνιος δεν είναι πολιτιστικός τουρισμός; Χάνει ή κερδίζει η πόλη;

Ρωτώ λοιπόν, πως είναι δυνατόν να δηλώνουν την υποστήριξη τους όμοροι Δήμοι και πολλοί άλλοι φορείς και ο Μητροπολιτικός Δήμος δεν μας έχει καν απαντήσει μέχρι σήμερα όχι στα αιτήματα αλλά ούτε και στις προσκλήσεις μας.

Εμείς απλώνουμε πάντα χέρι συνεργασίας σε όλους, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και το τονίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο συναδέλφων μου της αυτοδιοίκησης θα περίμενα μια αντιμετώπιση πιο θετική, που στο κάτω κάτω εμείς προσφέρουμε και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, χωρίς να ζητάμε οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα. Το Φεστιβάλ θα θεσμοθετηθεί, να το θυμάστε, εύχομαι τα εγκαίνια να αποτελέσουν την έναρξη μιας μεγάλη γιορτής για τη πόλη για κάτι νέο που έρχεται για να μείνει και θα μείνει και εκεί πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε τη προσπάθεια που μόνο καλό θα προσφέρει στη πόλη, όπως βεβαίως πρέπει ως αιρετοί να αγκαλιάζουμε κάθε καλή προσπάθεια που γίνετε στις πόλεις μας και ας μην ήταν δική μας ιδέα!

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στη Thessaloniki Brand, Αρετή Παγούρα, Κωνσταντίνα Δρακουλίδου και Θεοδώρα Μανωλά για την αμέριστη βοήθεια που παρέχουν για την καλύτερη οργάνωση και βέβαιη επιτυχία του Φεστιβάλ.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Ράλλη, τον άνθρωπο που ήταν πίσω από την επιτυχία της ομάδας marketing των εθελοντών των Ολυμπιακών αγώνων και των πολλών άλλων μεγάλων επιτυχιών, ιδιοκτήτη της ADM PRODUCTIONS στην Αθήνα, για την συνεργασία, συνδιοργάνωση και συνεπιμέλεια σε όλα αυτά.

Leave a Reply